Ulko-ovihankinta on energiateko

 

Ulko-ovihankinta on ekoteko

Iäkäs ulko-ovi vaikuttaa asunnon lämpöviihtyvyyteen; ainakin se hohkaa kylmää, pahimmillaan jopa vuotaa ilmaa. Jo kauan palvelleen oven U-arvo eli lämmönläpäisykerroin voi olla moninkertaisesti huonompi tämän päivän tekniikalla valmistettuihin oviin verrattuna; se ei ole alun alkaenkaan ollut teknisesti nykyisten tuotteiden luokkaa, lisäksi vuosien käyttö ja sään armoilla oleminen ovat suorituskykyä merkittävästi jo heikentäneet. Entä mitä tekee asukas huomatessaan vedontunteen ja hohkan? Reagoi siihen korottamalla huonelämpöä.

Joidenkin laskelmien mukaan teknisesti asianmukaisenkin ulko-oven osuus talon lämpövuodosta on suurusluokassa 10%. Ulko-ovi on melkoisen tekninen kapistus. Se käy apposen avoinna useita kertoja päivittäin, eli sen pitää olla kevyt käyttää, ja helppo aukoa ja sulkea. Sen tulee toimia yhtä moitteetta jokaisena elämän päivänä, silloinkin kun on hellepäivä, sataa kaatamalla vettä ja kun on paukkuvimmat pakkaset. Avoinna ollessaan se toivottaa tulijat lämpimästi tervetulleeksi, mutta suljettuna sen olisi syytä olla talon seinän veroinen kestävyydeltään ja eristävyydeltään.

Suomessa ulko-ovi ei ole muovia, ei metalliakaan, vaan perinteidemme mukaisesti se valmistetaan maassamme ilmankosteuteen voimakkaasti reagoivista puu- ja puupohjaisista materiaaleista. Miten moitteettomaan toimintaan ja hyvään lämmöneristävyyteen kykenevä ovi valmistetaan? Me Päijänne-ovella tiedämme miten: se on yhdistelmä 90 mm paksua passiivienergiarakennetta, ovilevyn ja karmin keskinäistä toimivaa liittoa ja kulutusta kestäviä materiaali- ja komponenttivalintoja. Juttu viimeistellään työmaalla hyvällä asennuksella. Vain karmiinsa kauniisti vastaava, suorana pysyvä ja eristävä ulko-ovi pitää kaikissa sääolosuhteissa lämmön sisällä, kylmän ulkona ja vedontunteen poissa.

Mitä pienempi oven U-arvo on, sen parempi eristyskyky ovella on. Suomen rakennusmääräyskokoelman vaatimus U-arvosta alle 1,0 W/(Km²) ei ole yhdellekään nykypäivän ovivalmistajalle temppu eikä mikään, eikä ulko-ovi U-arvon tässä suuruusluokassa ole edes mikään erityisen eristävä. Sen kerran kun ryhdyt oviremonttiin; hoidat siihen liittyvät kustannukset ja näet sen vaivan, me Päijänne-ovilla suosittelemme että valitset suoran tuotteen, jolla on kunnianhimoa alittaa U-arvo 0,7 W/(K·m²). Suurilasisia terassin- ja parvekkeenovia lukuun ottamatta koko valikoimamme hinnat alkaen -malleista lähtien alittavat automaattisesti tämän rajan.

Nyt on syytä tarkastaa, ovatko nykyisen ulko-ovesi tiivisteet vielä ehjät? Näetkö tummia ilmavuotoon viittaavia jälkiä oven reunassa tiivisteen vieressä? Ovatko käyntivälit, eli oven ja karmin väliset raot yhtä suuria kaikilla oven reunoilla? Säätövastaraudan ja säätösaranoiden avulla iäkkäämmänkin oven tiiveydelle on merkittävästi tehtävissä jotain, jos vedontunne vaivaa ja tiiviys askarruttaa. Asennus- ja huolto-ohjeestamme saat säätämiseen liittyviä lisäohjeita. Ja jossain vaiheessa tulee sekin hetki, että uuden oven hankinta on se fiksuin temppu.

Tiiviin ja lämpimän ulko-oven hankinta ja sen toiminnasta huolehtiminen on energiateko. Näillä sähkönhinnoilla uusi ulko-ovi maksaa itsensä ennätysnopeasti takaisin.

Blogin kirjoittaja Anne Sireni, on Päijänne-oven toimitusjohtaja, joka luottaa pörssisähköllä lämpiävässä talossaan Päijänne-oven tekniseen suorituskykyyn.

 
 
 
Anne Sireni